האם אנחנו עומדים בפני גל תביעות נגישות?

שני מקרים מראים על גל תביעות עתידי בנושא נגישות.
הגיעו לידיעתנו מקרים בהם בעלי אתרים קיבלו דרישות לפני תביעה בטענה שהאתר שלהם לא נגיש והצעה לתשלום פשרה. מדובר בתופעה חמורה שפוגעת גם באנשים עם מוגבלות וגם בבעלי אתרים. בעלי אתרים ועסקים - נתקלתם במקרה כזה? עזרו לנו להציף את התופעה בתקשורת על מנת לקרוא למיגורה! צרו קשר עם איגוד האינטרנט הישראלי כאן בדף או במייל safe@isoc.org.il

ב-25.10.16 ייכנסו לתוקפן התקנות החדשות בנוגע לנגישות אתרי אינטרנט. חלק גדול מהאתרים ישראליים הפועלים למטרות רווח או שלא למטרות רווח ומספקים שירותים לציבור (או מידע, בפרשנות היותר מרחיבה) יידרשו לעמוד בתקן הנגישות WCAG 2 ברמה של AA לפחות. כל אדם, גם אם הוא אינו מוגבל, יוכל להגיש תביעת נזיקין כנגד אתר שלא יעמוד בכללי הנגישות ולקבל ללא הוכחת נזק סכום של עד 50 אלף שקלים. כמובן שהסיפור הזה לא חדש ותעשיית האינטרנט הישראלית, או לפחות חלקה, נערכת לכך כבר כמה שנים במידה כזו או אחרת של הצלחה.

בגדול, הגופים הגדולים כבר נערכו ממזמן. הממשלה (שקיבלה פטור בנושא) ברובה לא ערוכה לעניין הזה והאתרים שלה עדיין בעייתיים מאוד. העסקים הפרטיים, שהם השדרה המרכזית של בעלי האתרים בארץ, נערכו לכך חלקית. ללא ספק, התקנות החדשות הועילו להעלאת המודעות להנגשה ובנייה נכונה ותקינה של אתרי אינטרנט. אך התקנות החדשות, שבגדול השפעתם מבורכת, עלולות להוות פתח לגל חדש של תביעות שחלקן לא מוצדקות.

אתר tiktak law, שמתמחה בסיוע לאזרחים להגיש תביעות קטנות במגוון נושאים, הוסיף אפשרות להגיש תביעה על נגישות אינטרנט לתפריט שלו. לצד אפשרויות כמו הודעות ספאם, מחזור בקבוקים ועוד. כמובן שזו זכותו של כל אדם לתבוע כל אתר על הפרת תקנות נגישות. אבל ללא ספק זו סנונית ראשונה שעלולה להוות סימן לגל של תביעות.

צילום מסך מאתר תיקתק - ניתן לתבוע על נגישות אתרים
צילום מסך מאתר תיקתק – ניתן לתבוע על נגישות אתרים

איגוד האינטרנט מדווח גם הוא שישנם עסקים שכבר קיבלו איומים בתביעה מצד גופים אלו ואחרים. כך נכתב בדף הפייסבוק שלו: "הגיעו לידיעתנו מקרים בהם בעלי אתרים קיבלו דרישות לפני תביעה בטענה שהאתר שלהם לא נגיש והצעה לתשלום פשרה. מדובר בתופעה חמורה שפוגעת גם באנשים עם מוגבלות וגם בבעלי אתרים.
בעלי אתרים ועסקים – נתקלתם במקרה כזה? עזרו לנו להציף את התופעה בתקשורת על מנת לקרוא למיגורה! צרו קשר עם איגוד האינטרנט הישראלי כאן בדף או במייל [email protected]".

הגיעו לידיעתנו מקרים בהם בעלי אתרים קיבלו דרישות לפני תביעה בטענה שהאתר שלהם לא נגיש והצעה לתשלום פשרה. מדובר בתופעה חמורה שפוגעת גם באנשים עם מוגבלות וגם בבעלי אתרים. בעלי אתרים ועסקים - נתקלתם במקרה כזה? עזרו לנו להציף את התופעה בתקשורת על מנת לקרוא למיגורה! צרו קשר עם איגוד האינטרנט הישראלי כאן בדף או במייל safe@isoc.org.il
הגיעו לידיעתנו מקרים בהם בעלי אתרים קיבלו דרישות לפני תביעה בטענה שהאתר שלהם לא נגיש והצעה לתשלום פשרה. מדובר בתופעה חמורה שפוגעת גם באנשים עם מוגבלות וגם בבעלי אתרים.

שני המקרים האלו מראים על כך שיש סיכוי גבוה לגל של תביעות בנושא הנגישות וכנראה שכל הסיפור הזה לא הולך להיות אות מתה. אם יש בוני/בעלי אתרי אינטרנט שחשבו שעניין הנגישות יתפוגג כמו יוזמות אחרות בשוק האינטרנט הישראלי – שני המקרים האלו אמורים להוות אות אזהרה ברור ומהבהב. השאלה היא מה עושים?

אם אתם בעלי אתרים מסחריים, חובה עליכם לעמוד בתנאי הנגישות – פנו לבונה האתר שלכם ובקשו ממנו בדיקת נגישות ותיקון הליקויים. בנוסף, עדיף וכדאי לפרסם הצהרת נגישות בה מוסבר על כל הדרכים שבהן נקטתם על מנת לעמוד בתקנת הנגישות והסבר על דרך ליצירת קשר במידה וגולש נתקל בבעיית נגישות. בכל שינוי או תוספת לאתר, חובה להכניס סעיף שמטיל חובה על בונה האתר לבנות אותו לפי תקנות הנגישות. אם אתם בעלי אתרים קטנים שאין להם כסף או יכולת לשנות את האתר לפי תקנות הנגישות, כדאי מאוד לבקש כבר עכשיו פטור מהנגשת האתר לפי ההוראות באתר משרד המשפטים.

אם אתם בוני אתרים, חובה להכיר את חוק הנגישות ולבנות לפיו.

מה שמצחיק, אגב, הוא שהאתר שמזמין גולשים לתבוע על נגישות אתרים, בעצמו לא עומד כלל בתקן מינימלי של נגישות אתרים (רוני שרר גילה את זה, תודה!) . באופן תיאורטי, הגולשים יוכלו להעזר בשירותי האתר על מנת לתבוע את החברה שמפעילה אותו. 🙂

שגיאות ולידציה באתר טיק טק

פוסטים נוספים שכדאי לקרוא

ספריות ומודולים

מציאת PII באמצעות למידת מכונה

כך תגנו על משתמשים שלכם שמעלים מידע אישי רגיש כמו תעודות זהות באמצעות שירות אמאזוני.

פתרונות ומאמרים על פיתוח אינטרנט

SSG עם next

אחרי שלמדנו במאמר הקודם מה זה SSR והבנו שלא מדובר בקליע כסף שפותר את כל הבעיות שלנו, נלמד על SSG שיכול להקל על כמה מהבעיות של SSR.

מיקרו בקרים

הפעלת מסך oled קטנטן עם esp32

יצירת מערכת מולטימדיה שלמה בגודל של בול דואר עם מיקרובקר ובעלות של דולרים בודדים. וגם על הדרך נלמד על ת׳רדים

גלילה לראש העמוד